‘Çeşme Yarımadası Projesi’ kararına itiraz edildi: Karar siyasi
İZMİR – Çeşme Yarımadası Projesi’nin davacıları, İzmir Demokrasi Güçleri, İzmir Yaşam Alanları ve İzmirliler, Çeşme Yarımadası Projesi’ne Yargıtay’da itiraz etti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde meydana gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaptı. Avukat Muzaffer Çevrim, “Birlikte başaracağız, yarımadanın yağmalanmasına dur diyeceğiz” yazılı pankartla yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı’nın iptali için ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’a başvurduklarını hatırlattı. “İzmir Çeşme kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi”nin yeniden tanımlanmasına ilişkin karar.
‘KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR’
Çevrim, Danıştay 6’ncı Dairesi’nde farklı esas sayılarla kaydedilen davaların, bilirkişi raporuna ve Danıştay İdari Dava Daireleri’nin “Danıştay İdari Dava Daireleri” kararına rağmen aldığı karar doğrultusunda üçe karşı iki oyla reddedildiğini bildirdi. Danıştay 6. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olmadığını söyledi. siyasi olduğunu vurguladı. Danıştay 6. Dairesi’nin bu hukuka aykırı ve siyasi kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireleri’ne itiraz etmek için buradayız.
“Danıştay dava daireleri, kamu yararı yerine idareyi ve idarenin genel destekten yoksun kararlarını onaylama çabalarından vazgeçmelidir. Hukukun üstünlüğünü kabul ederek kuruluş amacına uygun hareket etmek ve kararlar almak gerekmektedir. Hepimizin hukukun üstünlüğüne ihtiyacı var. Çeşme projesi/ Yarımada projesi sadece Çeşme’nin değil, ülkenin de sorunudur. Tüm canlıların sorunudur. Cumhurbaşkanlığı kararının olumsuz ekolojik ve sosyolojik sonuçları bizi düşündürmeli. Telafisi mümkün olmayan bir durumla karşılaşmamak için Danıştay İdari Dava Daireleri’nin hukuk devleti ilkesini gözeterek itirazımızı kabul etmesi gerekmektedir.
‘KARAR SİYASİ OLDUĞU GİBİ EKONOMİK’
Ardından bir açıklama yapan Şerife Gökçe, “Danıştay’ın aldığı karar tamamen siyasidir. İzmir, Yarımada ve Çeşme’nin yaşam alanlarını tamamen yok etmeyi hedefliyor. Çeşme Yarımadası’nın yaşam tarzı, kültürel yapısı, çevre ve yaşam değerleri yok edilmeye çalışılıyor. Öte yandan Gökçe, Danıştay’ın aldığı kararın sadece siyasi değil ekonomik de olduğunu söyledi. Çeşme projesi önümüzdeki yıllarda cari açığı kapatacak ve milyarlarca dolar kazandıracak çok maliyetli bir proje. Planlanan büyük ölçekli oteller, golf sahaları, marinalar ve alışveriş merkezleri ile şantiye alanına dönüşecek olan Yarımada’nın mevcut turizm yapısı ve yaşam tarzı da etkilenecek. Tüm bunlar yan yana getirildiğinde Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yönelik tehdidin bildiğimiz, yaşadığımız Yarımada ve Çeşme olmaktan çıkacağı çok açıktır. çaba, kararın verileceğini biliyoruz. Ancak biz, tüm davacılar, siyasi kurumlar ve İzmir halkı olarak önümüzdeki dönemde kitlesel yansımalarla hukuk önündeki gücümüzü artırmak ve “yaşam yanlısı” pozisyonu kazanmak için itirazlarımızı dile getirdik. Bu siyasi karara karşı uzmanlar, meslek odaları ve bizler tarafından ileri sürülmüştür. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Birlikte başaracağımıza inanıyoruz” dedi.
Açıklama, “Ormanına, suyuna, toprağına sahip çık” ve “AKP çeşmeden elini çek” sloganlarıyla son buldu. (DUVAR)
haber-corlu.xyz