Sağlık

Kovid’in yeni varyantına karşı ‘pandemi’ paniği!

Zübeyde ÖZLÜ – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) –Ortaya çıkan yeni varyantın bulaşıcı etkisinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, Herkes Duysun’a özel açıklamalarda bulundu.

“Varyant daha bulaşıcı olmasaydı, yeni bir varyant ortaya çıkmayacak ve baskın hale gelmeyecekti” diyen Azap, şöyle devam etti: “Virüste çok fazla mutasyon olduğu için ortaya çıkan birçok varyant var ama bunlar arasında Onlara göre daha avantajlı olan, öncekinden daha bulaşıcı olan baskın hale gelebilir. O yüzden ‘yıkıcı’ dememek lazım.” Öncekine göre bulaşma avantajı olduğunu ancak eskisine göre daha ağır hastalığa neden olmadığını da düşünmek gerekir. DSÖ’nün açıkladığı rakamlara baktığımızda vaka ve yatış sayılarında artış olduğunu ancak beklenenden farklı ağır bir seyir izlediğini veya yoğun bakıma yatışların daha fazla veya beklenenden fazla olduğunu görüyoruz. Ölümlere yol açması söz konusu değil” dedi.

KARANTİNA SÜRESİ YENİLENECEK Mİ?

Varyantın hızlı bulaşıcılığının yeni bir karantinayı gerektirmeyeceğini belirten Azap, “Yeni bir karantina için herhangi bir neden göremiyorum çünkü artık aşılarımız var. Türkiye’de yeni varyantlara karşı aşı olamasak da daha önceki enfeksiyona karşı koruma var. Önceki aşıların bir miktar koruması vardı. “Yeni virüs henüz ciddi boyutta kendini göstermedi ve daha tehlikeli hale gelmediği sürece kapatılmasını gerektirecek bir durum yok.” İfadelerini kullandı.

Yapılması gerekenin risk grubundaki kişileri korumak olduğunu belirten Azap, “Bireysel tedbirlerin alınması gerekiyor. Tıpkı gripte olduğu gibi belirli dönemlerde vaka sayılarında artışlarla karşılaşacağız ve yavaşlama göreceğiz” dedi. Risk gruplarında bu dönemlerde ilerleme olur. Bu nedenle risk gruplarının, özellikle de 65 ve 80 yaş üstü kişilerin korunması önemli olacaktır.” “Bağışıklık sistemi baskılanmış ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler hastalandıklarında ciddi hastalık riski altında oldukları için bu bireylerin kendilerini korumaları gerekiyor.” söz konusu.

“YENİ BİR AŞI ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Şu ana kadar kullanılan Kovid aşılarının yeni varyant üzerindeki etkisinin yok denecek kadar az olduğunu belirten Azap, “Bu yıl dolaşıma girmesi beklenen Omicron alt değişkenine karşı protein ve RNA aşıları geliştirildi. Eylül ortasında Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Avrupa ülkelerinde satışa sunulması bekleniyor. Yeni varyant XBB’den biraz farklı olsa da XBB’ye karşı aşılamanın bu varyanta karşı da koruma sağlayacağı düşünülüyor.” sözlerini kullandı.

“ÜLKEMİZE YENİ AŞI GELMEYEBİLİR”

Azap, Kovid’in sıklıkla ortaya çıkan varyantlarına karşı yeni aşı çalışmaları yürütülüyor olsa da bu aşıların ülkemize gelmeme ihtimalinin bulunduğunu ifade ederek, “Ülkemize yeni aşı gelmezse hazırlanan aşı devreye girecek” dedi. çünkü ilk seçenek bizi daha az koruyacaktır. Kişi risk grubundaysa ve son aşısı 6 ayı geçmişse aşı yapılabilir ancak gençler ve yetişkinler, daha önce covid aşılarını yaptıranlar ya da covid hastalığı geçirmiş olanlar için daha iyi olur. , yeni varyant aşılar gelene kadar beklemek. “Ayrıca bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin son aşısı 6 ayı geçmişse eski varyantla da olsa aşı yaptırmalarında fayda var.” söz konusu.

Ayrıca belirtilerin Kovid’e benzer olsa da bazı farklılıklar gösterebileceğini söyleyen Prof. Alpay Azap, “Çok benzer belirtilere neden oluyor, her varyantın bir belirtisi diğerinden bir tık önde ama belirtilere bakarak hangi varyant olduğunu anlayamıyoruz. Buna karşılık EG5 varyantının koku alma duyusunda bozulmalar olduğu söyleniyor. Koku bozukluğu kişinin EG5 varyantını taşıdığı anlamına gelmese de kişiye XBB veya BA.2.86 da bulaşmış olabilir. “Yeni varyantın en belirgin özellikleri göz kızarıklığı, göz akıntısı ve koku almada biraz artan zorluktur” dedi.

COVİD AŞILARININ YAN ETKİLERİ VAR MI?

Her aşının bazı yan etkileri olduğunun altını çizen Azap, “COVID-19 ve grip aşısı hakkında söylenenler doğru değil. Aşıların elbette yan etkileri var ama bunlar lokal ve geçici yan etkiler.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu