Turkcell, 2026 yılında enerji ihtiyacının yüzde 65’ini güneş ve rüzgar enerjisinden karşılamayı planlıyor.
Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Sanayi devriminin getirdiği iklim krizini ‘Teknoloji Devrimi’ ile aşacağız. 2024’te enerji verimliliğimizde yüzde 5’lik bir artış bekliyoruz. 2026’da ise yüzde 65’i karşılamayı planlıyoruz” dedi. Toplam enerji ihtiyacımızın yarısını güneş ve rüzgar enerjisinden karşılıyoruz.” sözlerini kullandı.
Turkcell’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla değerlendirmelerde bulunarak şirketin sürdürülebilirlik politikaları hakkında bilgi verdi.
Koç, 2024 yılında Turkcell’in enerji verimliliğinde yüzde 5 artış beklediklerini, iklim değişikliği karşısında teknolojinin gücünden yararlanarak işlerini daha yeşil, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürdüklerini belirtti.
Yürütülen enerji verimliliği projeleri sayesinde 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 65 GWh enerji tasarrufu sağladıklarını ifade eden Prof. Koç’un açıklaması şöyle:
“2023 yılında ağ verimliliğini birim bilgi başına tüketilen güç olarak izlemeye başladık. 2024 yılında ağlarımızı yüzde 5 daha verimli hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilir enerji tarafında ‘Yeşilsite’ projesini hayata geçireceğiz. 2022 yılı sonuna kadar toplam 650 baz istasyonunda. 2023 yılında 750’si kurulu olmak üzere toplam 1.400 yeşil taşınabilir sahayı devreye aldık. 2024 yılı sonuna kadar toplam 2.400 Yeşil Sahanın faaliyete geçmesini hedefliyoruz. 2026 yılında toplam elektrik ihtiyacımızın yüzde 65’ini Yeşil Enerji kaynaklarından üretimle karşılamayı planlıyoruz. “Sanayi devriminin getirdiği iklim krizini ‘Teknoloji Devrimi’ ile aşacağız.”
Turkcell’in geleceği rüzgar ve güneş enerjisinde
Verilen bilgiye göre, 2030 yılına kadar elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı, 2050 yılında ise net sıfır şirket olmayı hedefleyen Turkcell, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda İzmir Çeşme’de 18 MW’lık rüzgar santrali satın aldı.
Ayrıca 2022 yılında proje geliştirme çalışmalarına başlanan 300 MW’lık arazi tipi güneş enerjisi santrali yatırımları da tüm hızıyla devam ediyor. Yatırımların ilk aşaması olarak 5 farklı bölge ve 8 farklı projede yürütülen heyet çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Turkcell, 2024 yılında devreye girecek 54 MW kapasiteli ilk faz yatırımlarıyla yıllık 95 GWh tasarruf sağlayacak.
Turkcell, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nden 2030 sera gazı azaltım hedeflerine onay alan alanda ilk ve tek şirket oldu.
Açıklamada yer alan bilgiye göre Turkcell, Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde en iyi sürdürülebilirlik performansına sahip 25 şirket arasında tek telekomünikasyon şirketi oldu.
Turkcell, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nden 2030 sera gazı azaltım hedeflerine onay alan sektörde ilk ve tek şirket olurken, Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) puanını A-liderlik seviyesine yükseltti.
Şirket, sera gazı emisyonlarını 2020 baz yılı emisyonlarına kıyasla 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı hedeflerken, COP28 kapsamında ilk kez tanıtılan İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Kurumsal Yatırımlar raporunda Turkcell’in sürdürülebilirlik çalışmalarına da yer verildi.
yatagan-haber.com.tr