Haber

Gazeteci Çelik’in iddianamesi: Kürtlerin devlete bağlılığını baltaladı

Diyarbakır’da 8 Haziran 2022’de gözaltına alındıktan 8 gün sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan gazetecilerden Ömer Çelik hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Çelik, 14’ü tutuklu 17 meslektaşıyla birlikte 11 Temmuz’da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. İddianamenin 728 sayfadan oluşan Çelik’le ilgili bölümünde, haber ve tanık ifadeleri “örgüt üyeliği”ne delil olarak gösterildi.

İddianamede, yurt dışında bulunan Sterk Tv ve Medya Haber TV sunucularından alındığı iddia edilen yayın tartışmalarına yer verildi.

‘DEVLETİN BAĞLILIĞI SARSILDI’

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Çelik’in her hafta farklı isimlerin konuk olduğu “Amed’ten Manzara” adlı programında tartışılan iddialar hata olarak görüldü. İddianamede Çelik’in programında PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi nasıl yorumladığına ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu: “(…) Ülkemizde İmralı’daki hukuksuzluk toplumun her kesimine sirayet etmiş ve her kesime sirayet etmiştir. PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah ÖCALAN’a ve terör hükümlüsüne, cahiliye, soykırım politikalarının yanında yer alan PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah ÖCALAN’a değer vermektedir. , Cumhuriyet’in ilanından bu yana, yakalandığı günden bugüne, şok edici konuşmalar yaptığı Kürt halkına karşı katliam ve asimilasyon uygulandı (…)”

İddianamede Çelik’in “uluslararası komplo” ifadesini kullanırken “örgütün savları doğrultusunda” hareket ettiği öne sürüldü. Bu iddialar ise Çelik’in programının yayınlandığı dönemde farklı internet sitelerinde de yayınlanan KCK açıklamalarına dayanıyordu.

İddianamede HDP’nin tutuklu eski milletvekillerinden Semra Güzel hakkındaki iddialara Çelik’in yaptığı değerlendirme de yer aldı. İddianamede Çelik’in, iktidara yakın basının Güzel hakkında öne sürdüğü iddiaları “linç kampanyası” olarak nitelendirdiği ve böylece “PKK’yı büyüttüğü” iddia edildi.

HAK İHLALLERİ HABERLER SUÇ

Çelik’in çeşitli tarihlerde yaptığı haberler de suçlamalara delil olarak gösterildi. Çelik’in 15 Nisan 2022’de zırhlı araçların çarpması sonucu hayatını kaybeden çocuklara ilişkin açıklaması, “Yaşama hakkının bölgesel karşılığı: Öldürülmeme hakkı!” başlıklı haber; 2006 yılında Diyarbakır’da başlayan ve diğer şehirlere yayılan 28 Mart olaylarıyla ilgili 28 Mart 2022’de Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yayınlanan derleme haberi; 15 Mart 2022 Newroz süreçlerinin analiz edildiği haberi de suç sayıldı.

Çelik’in evine yapılan baskında ele geçirilen hafıza kartlarındaki haberlerin fotoğrafları ve gizli tanık ifadeleri de suçlama konusu oldu. HDP’nin hazine yardımını bloke etme kararının delili olan gizli tanık “CV23TY45UP78″in Çelik hakkında verdiği ifadeler de bu iddianamede yer aldı. Adı geçen gizli tanığın Çelik’in haftalık programlarıyla ilgili “program yapıyordu” ifadeleri iddianameye girdi.

Ne oldu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Diyarbakır merkezli yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de Kürt gazeteciler ve çalıştıkları imalatçı firmalara baskın düzenlendi. Gazeteciler, poliste gözaltına alındıktan sonra 16 Haziran’da adliyeye sevk edildi. genel merkez 8 gün. Gazeteciler arasında JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Ertaş ve Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum yer aldı. Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Sevinç Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geçiken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin “örgüte üye olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Gazeteciler Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın ve Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

18 GAZETECİ, 15’İ TUTUKLU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tutuklu gazeteciler Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Güler, Mehmet Ali Ertaş, Sevinç Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Deciken, Remziye Temel, Serdar Altan, Suat Doğuhan, Zeynel Abidin Gözaltına alınmayan Bulut ve Mehmet Şahin ile Kadir Bayram, Esmer Tunç ve Mehmet Yalçın. 728 sayfadan oluşan iddianame Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve duruşma 11 Temmuz’a bırakıldı.

ALAĞAŞ’IN BELGESİ KALDI

21 Mart’ta tutuklanan JINNEWS Genel Yayın Yönetmeni Safiye Alağaş ve gazeteci Gülşen Koçuk hakkında tutuksuz yargılanan belgeler ayrıldı. Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen bu iddianameye dahil edilmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu